Αιγυπτιακός φάρος Ρεθύμνου: Μια ματιά στο ενετικό λιμάνι

by Mr. Evans
Φάρος Ρεθύμνου - mr evans

Ο Αιγυπτιακός φάρος του Ρεθύμνου, βρίσκεται στο ενετικό λιμάνι της πόλης και αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα Αιγυπτιακό Φάρο της Κρήτης, μετά από το φάρο των Χανίων.

Η κατασκευή του έγινε από τους Αιγυπτίους τη δεκαετία του 1830, όταν οι Τούρκοι παραχώρησαν στους Αιγυπτίους την Κρήτη (επί Αιγυπτιοκρατίας του Μεχμέτ Αλή. (στο μουσουλμανικό έτος Εγίρας 1254, που αντιστοιχεί στα χριστιανικά έτη 1838-1839, άρα στο τέλος τής Αιγυπτιοκρατίας)). Πιθανόν, να υπήρχε παλαιότερος ενετικός φάρος στο σημείο που κατασκευάστηκε ο νέος, όπως και στο λιμάνι των Χανίων.

Το 1864, ο φάρος πέρασε στη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, ενώ σήμερα δε λειτουργεί. Το ύψος του πύργου είναι 9 μέτρα ενώ το εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα και φέρνει την αρχιτεκτονική του μιναρέ.

Φάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΕνετικό λιμάνι - mr evansΕνετικό λιμάνι - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΕνετικό λιμάνι - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΕνετικό λιμάνι - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evansΦάρος Ρεθύμνου - mr evans

 

Ο φάρος αν και έχει πάψει να λειτουργεί, δεν σταματά να είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης και να τραβά τα βλέμματα.  Δεν είναι πόλος μόνο τουριστών αλλά και των ρομαντικών, αφού έχεις μπορείς να περπατήσεις γύρω του, να καθίσεις από την πίσω πλευρά και αν απολαύσεις τον ορίζοντα, ακόμα και να αφήσεις το “λουκέτο της αγάπης” μπροστά από την είσοδο.

Η πόλη έχει το χάρισμα να προσελκύει κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου, αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν τον χειμώνα δεν έχει κόσμο ή τουλάχιστον τόσο όσο έχεις συνηθίσει το καλοκαίρι, σίγουρα θα δεις καφετέριες ανοιχτές στο ενετικό λιμάνι με κόσμο που είτε απολαμβάνει το ρόφημα του έχοντας την απίστευτη θέα είτε θα βλέπεις τουρίστες να φωτογραφίζονται με θέα τον Αιγυπτιακό φάρο.

Το καλοκαίρι, τα μαγαζιά που βρίσκονται τριγύρω δεν σταματούν να μαγνητίζουν τον περαστικό, ειδικά όταν ο ήλιος δύει και ανάβουν τα φώτα στα πλακόστρωτα.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy